Odbojkašice Vakifbanka (CEV)
Odbojkašice Vakifbanka (CEV)

Kakav tim, strašan tim: Vakif podigao četiri trofeja u sezoni, a napada i peti u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 2min | pet. 13.05.22. | 14:47

Moćna ekipa Đovanija Gvidetija najbolja u prvenstvu Turske, Superkupu, Kupu i na Svetskom klupskom prvenstvu

Četiri takmičenja - četiri trofeja. Nekome su potrebne decenije da toliko pehara unese u vitrine, a nekome samo jedna takmičarska godina. Još interesantnije je to što može da se desi da stigne i peti. Devojke u žuto-crnim dresovima su šampionke Turske, pobednice nacionalnog Kupa, Superkupa i najbolji tim Svetskog klupskog prvenstva.

Sledeće nedelje će pokušati da se popnu na postolje u Ligi šampiona. Zaista neverovatna sezona turskog Vakifbanka.

Izabrane vesti

Mada, ako je od nekog mogao ovakav uspeh da se očekuje, onda je to baš ovaj tim. Razlog je jednostavan - Vakif je jedini odbojkaški klub u istoriji koji je uspeo u jednoj sezoni da bude najbolji u svih pet takmičenja u kojima je učestvovao i to sa 52 pobede, bez poraza. Bilo je to tokom sezone 2012-2013, za koju se mislilo da će teško moći da bude ponovljena. Međutim, samo jedan pobednički korak je potreban izabranicama Đovanija Gvidetija da naprave sličan podvig.

Neće biti lako, jer je protivnik Koneljano od koga su poražene u finalu istog takmičenja prethodne sezone. Ali svakako da imaju dobre šanse. Već su jednom odmerili snage, bilo je to u decembru na Svetskom klupskom prvenstvu i tada su Turkinje slavile - 3:2.

Novi spektakularni obračun zakazan je za 22. maj u 18 časova u slovenačkoj dvorani "Stožice".

Obe ekipe su sada potpuno fokusirane na tu utakmicu, jer su posao završile u ostalim takmičenjima. Vakif je do 13. titule u prvenstvu Turske stigao sinoć kada je dobio majstoricu u finalnoj seriji protiv Fenerbahčea - 3:0. Iako ih je taj tim četiri puta porazio od oktobra prethodne godine, svaki važan meč završen je trijumfom ekspedicije Đovanija Gvidetija.

Nisu ostale neporažene kao 2013. godine, ali svaki poraz koji su doživele nije ih skrenuo sa puta ka trofejima. U ligaškom delu u Turskoj bile su prve sa 24 pobede i dva neuspeha. U plej-ofu su preskočile THY Istanbul i Fenerbahče. U finalu Kupa su takođe dobile Fener, a u Superkupu su bile bolje od Ezačibašija. Do trofeja na SP došle su preko italijanskog Koneljana.

Da li će biti pet od pet - biće poznato naredne nedelje... Svakako je već sada utisak fantastičan.

Još samo jedna utakmica je preostala, a posle nje mnogo toga neće biti isto. Već se zna da će u Vakif iz Koneljana stići Paola Egonu, a da će u drugom smeru krenuti Izabel Hak.

Već taj transfer je dovoljan da se kaže da naredna sezona donosi neku sasvim drugačiju sliku u oba tima.


tagovi

vakifbankIzabel HakPaola Egonu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara